torsdag, mars 22

Säg NEJ till dödstraff.

Jag är verkligen helt slut idag, så jag kommer fuska lite, texten nedan kommer vara en sammansatt text ifrån den text jag fick från Amnesty. Jag hoppas det är okej.
Var med och avskaffa dödsstraffet
Idag är det den internationella dagen mot dödsstraffet. För exakt 18 dagar sedan avrättades amerikanen Troy Davis i Georgia. Hans sista uppmaning till oss var att fortsätta kampen mot dödsstraffet: "Kampen för rättvisa slutar inte med mig. Den här kampen gäller alla Troy Davis
som levt före mig och alla som kommer efter".

Idag riktar vi uppmärksamheten mot bland annat Vitryssland - det sista landet i Europa som använder dödsstraff. Och mot Saudiarabien - ett land som använder dödsstraffet i stor utsträckning.

Så många som 400 människor kan ha avrättats i Vitryssland sedan självständigheten 1991. Det finns ingen officiell statistik över antalet avrättningar, den avrättades kropp överlämnas inte till familjen och begravningsplatsen är hemlig. Rättssystemet bryter mot internationella normer och det rapporteras att fångar utsätts för tortyr för att "erkänna".

Bara i år har 58 personer avrättats i Saudiarabien. De flesta döms till döden efter mycket orättvisa och hemliga rättegångar. Utländska medborgare, särskilt migrantarbetare, är extra sårbara i det bristfälliga rättssystemet. Oftast får de inte tillgång till en tolk och vet inte ens att de dömts till döden.

Skriv på för att avskaffa dödsstraffet i Vitryssland och för att stoppa avrättningarna av Suliamon Olyfemi och Siti Zainab Binti Duhri Rupa i Saudiarabien
-Amnesty International.dödscell i minsk

FAKTA
Idag har 139 länder avskaffat dödsstraffet
i sin lagstiftning eller i praktiken. 58 länder
har verkställt dödsdomar under senare år.
Minst 17 833 personer sitter i dödscell runt
om i världen. De länder som genomförde
flest avrättningar under 2010 var Kina,
Iran, Nordkorea, Jemen och USA.
Vitryssland avrättade två personer och
Saudiarabien 27 personer.
-Amnesty International.

En egen reflektion, hur kommer det sig att förra året avrättades bara 27 personer i 
Saudiarabien men i år har redan 58 stycken
blivit det?(En dödcell i Minsk, Vitryssland)Här kan  du skriva på både att du är för Dödsstraffen i Saudiarabien och Vitryssland.
Och Här kan du kolla ditt "ljus" som tänds när du har tagit ställning.
(Earthcandle länken är på engelska)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar