torsdag, mars 22

Om att äta kött. del 1.

Att äta kött tycker jag är lika ute som att bära päls. Men alla vet inte varför man inte ska äta kött så jag ska förklare lite närmare. (Lägg märke att all fakta är hämtad från djurensrätts faktabas.)

Medan följer kort och koncist om slakt och transport.

"Över 80 miljoner djur dödas varje år på svenska slakterier, vilket är en fruktansvärd summa. Det tas alltså 80 miljoner liv bara för att vi människor gillar att frossa på kadaver från andra arter."
HUR slaktas djuren då?Slakt innebär för alla djurslag att halsen skärs upp och blodet tappas av. Innan det sker måste djuren bedövas, det vill säga göras medvetslösa. Det kan ske till exempel genom kraftigt våld mot huvudet, elstötar eller inandning av gas. Vilka bedövningsmetoder som är tillåtna varierar mellan djurslagen.

Vad är FIXERING?
När större djur ska föras från uppstallningen till själva bedövningen utsätts de ofta för brutal hantering för att röra sig framåt. Slag med tillhyggen, slag mot huvudet, använding av elpåfösare och omvridning av djurens svans förekommer i stor utsträckning i Sverige, trots att det är förbjudet. Innan bedövningen blir många djur fixerade, det vill säga fasthållna. Större djur stängs i regel in i en bedövningsbox, och huvudet kan hållas fast med en grimma eller liknande. Mindre djur som kaniner och fåglar hålls fast med händerna. Höns, kycklingar, kalkoner, ankor och gäss hängs upp i fötterna då de är vid fullt medvetande.

Detta är ju rent fruktansvärt, hur djuren behandlas när de slaktas. Men detta är bara en aspekt av många, nästa aspekt jag tänkt ta upp är transporten.


"I samband med transporter till slakterierna självdör varje år över 150 000 individer i Sverige."

De flesta djur i köttindustrin transporteras MINST en gång i livet, till slakteriet. Men en del transporteras också från olika uppfödningsplatser.

Här är siffor på hur många djur som transporterades år 2009, sifforna i parantes är från 2008, för att su ska se  ökningen. ;


Jordbruksverket:
  • 1 317 (1 053) hästar, åsnor, mulor och mulåsnor
  • 723 (1 871) nötkreatur och övriga oxdjur
  • 13 720 (13 295) grisar
  • (0) får och getter
  • 3 080 611 (2 615 772) fjäderfän och
  • 1 157 377 (1 347 408) "övriga levande djur" från Sverige

Hur kan vi männsiskor med att transportera och behandla dessa djur som produkter? För det är så vi behandlar dem. Vi behandlar frukt bättre än vad vi behandlar dessa levande kännande varelser.

Och du som äter kött stödjer, om än indireket, detta.


Vad kan du göra?Ät vegetariskt, om så bara en gång i veckan.
Om alla i Sverige hade ätit vegetariskt en gång i veckan så hade vi sparat in lika mycket koldioxidutsläpp som 233 bilar släpper ut på ett helt år!

Men information om miljöaspekten, vad är vegetarian/vegan, hur man blir vegetarian/vegan, tips osv kommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar